HTML

Az Izom Blog

Ez a blog az izomépítésről szól, valamint a bodybuilding nevű sportról, életstílusról is. A tartalom némiképp humoros hangvételű, de midenképp informatív.

Friss topikok

Archívum

2011.12.10. 22:18 Izom_admin

Az izom, és a tömegnövelés

A harántcsíkolt izomszövet (továbbiakban: izom) testünk fontos építőeleme. Nem akarok itt felesleges anatómiai részletekbe belemenni, de vannak dolgok, amiket érdemes tudni. Tehát, az izmok a csontokra tapadnak inak segítségével, és a csontokat mozgatják, így az egész testet is. De ez gondolom nem újdonság.

Namost, minden izomcsoportnak megvan a maga funkciója, amelyik alkalmasint többféle is lehet. Erről később fogok írni. Most a lényeg az általános izom. Az emberi test egy szervezet, mely igen összetett, és igen adaptív. Ez azt jelenti, hogy jól reagál a környezet hatásaira, fejlődik, változik, hogy minél inkább megfeleljen. 

Az izmok rendkívüli fejlődőképességét aknázza ki sokfajta sport, de legcélzottabban a testépítés. A tömegnövelés szó több dolgot jelenthet. Klasszikus értelemben az izomtömeg növelését jelenti, de szószerint az egész test tömegének növelését, amibe a zsírtömeg növelése is beletartozik. Ezzel azonban most nem kell foglalkozni.

Az izomtömeg növelése három dologra épül. Az első a stimuláció, amivel megadjuk az izmoknak azt a büntetést, ami jár nekik, ezzel serkentve őket az alkalmazkodásra, esetünkben a növekedésre, erősödésre. A második a táplálkozás, melyet gondolom mindenki csinál. Ennek az a szerepe, hogy ellássuk kellő mennyiségű építőanyaggal az izmainkat. A harmadik a pihenés, amikor a test koncentrálni tud a fejlődésre, az izomépítésre. Ekkor történik meg a növekedés, mely a stimuláció és a megfelelő tápanyagok eredménye. 

Ha bármelyik tényező elégtelen, a növekedés nem fog végbemenni. Ha csak kis mértékben vannak jelen, tapasztalhatunk növekedést, de csak kis mértékűt. Ez csak egy általános képlet, a részletekről később. 

Szólj hozzá!

Címkék: táplálkozás tömegnövelés pihenés adaptáció stimuláció izomtömeg izomszövet


A bejegyzés trackback címe:

https://izom.blog.hu/api/trackback/id/tr273454279

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása