HTML

Az Izom Blog

Ez a blog az izomépítésről szól, valamint a bodybuilding nevű sportról, életstílusról is. A tartalom némiképp humoros hangvételű, de midenképp informatív.

Friss topikok

Archívum

2011.12.19. 12:24 Izom_admin

Kezdőknek 2. - Vágjunk bele!

Remélem még nem untál bele az olvasásba, mert a testépítés erősen elméleti sport is. Ha a saját magad edzője vagy, - mint a legtöbben - nagyon sokat kell olvasnod a témában, sokat kell tanulnod, és azokat azután lehet alkalmazni. Mindig lesznek új trendek, irányzatok, de próbálom összefoglalni a lényeges, és igaznak tekinthető tudnivalókat.

Sok helyen felmerül a kérdés, hogy kik kezdhetik el a testépítést. A rendkívül súlyosan fogyatékos, illetve beteg embereknek nem tanácsolom, legalábbis felügyelet, illetve szakértő hozzájárulása nélkül. De akinek nincs komolyabb problémája, az gond nélkül elkezdheti. Lehetsz kövér, vagy erőtlen, a testépítés hamar formába lendít. Kort tekintve felső korhatár nem nagyon van, alsót szabnék viszont. Nem azért, mert megállítja a növekedést, de egy bizonyos érettség is kell az edzéshez, hogy ne csinálj hülyeségeket, és rendesen át tudj gondolni mindent. Ha úgy érzed, kellően érett vagy ahhoz, hogy fokozatosan elkezdj súlyzózni - és már elmúltál 10 éves - akkor semmi akadálya nincs.

A szellemi érettség nem csak ahhoz szükséges, hogy ne kokszolj, vagy ne sérülj meg, hanem a célod követéséhez is. Mert az út kudarcokkal van kikövezve. Ezek nagyját ki lehet kerülni, a többit nem. Tudnod kell, hogyan kezeld ezeket, és hogyan folytathatod ezután is az utadat. Azért van kevés testépítő alkatú ember, mert sokan az első kudarcuk után, vagy még előtte beleunnak az egészbe, és nem folytatják. Ezen túl kell lépned.

A test izomzatáról és a gyakorlatokról később beszélek, előtte általános dolgok. Mint már egy korábbi posztban említettem, a tömegnövelés elsődleges kiváltója a stimuláció. Az izmokat meg kell terhelned, ehhez általában súlyzókat szoktunk használni, mert ez a legegyszerűbb mód - főleg az elején. Vagy vegyél kézisúlyzókat, vagy ha elég gazdag vagy, járj le konditerembe.

Vezess naplót! Edzésnaplóra gondolok itt, nem a rózsaszín, kislakatos verzióra, amit az ágyad alatt tartasz. Ide fogsz leírni mindent, amit csináltál, vagy amit gondolsz az edzésről. Ha tudsz, csinálj képeket magadról néhány pózban - mindegy milyenben, csak legközelebb is (pl. 1 hónap múlva) ugyanúgy állj. Méretekkel ne foglalkozz, mert az egyelőre teljesen irreleváns, sok dolgon múlik. A testsúllyal se foglalkozz sokat. Jóbarátod mostantól a tükör lesz, ahol nézegethed fejlődésedet naphosszat, de SOSE fényképezd le magad tükörben. SOHA!

Ha megvannak a fotók, a súlyzók, a napló, és a cél a szemed előtt lebeg, kattints a harmadik fejezetre!

Szólj hozzá!

Címkék: fotó beteg méret fiatal napló kondíció kövér kezdőknek súlyzó szellemi érettség


A bejegyzés trackback címe:

https://izom.blog.hu/api/trackback/id/tr413475325

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása